Всичко зависи от това, колко ни е трудно!

петък, 3 март 2017 г.

Коремните мускули за катерачите/ Core muscles for climbers

Ще опиша по-подробно мускулното усилие в друг пост. 

Тук бих искала да подскажа, че, ако искаме да катерим трудни неща, трябва да престанем да се опитваме, лежейки да доближаваме гръдния си кош към коленете.
Когато попаднем на видеоклипове от този род на звезди в катеренето, всеки себеуважаващ се катерач, би следвало  да се сети, че това упражнение няма нищо общо с катераческото усилие по какъвто и да е релеф. 

Когато тренираме мускулите сгъващи на торса, трябва да се стремим да не усещаме абсолютно никакво клатене или никакво място в тази част на тялото, където не е напрегнато. Това е правило, което не може да се изпълни в легнало положение. 
Масова грешка е, все още мнозина правят тези тези движения.



Това, което се случва по време на катерене в надвес с долната част на тялото ни, е това, което е добре да се стремим да стабилизираме - паразитни ротации, усуквания, клатене, увисване. Предпазването от тях не става чрез набиране, а чрез повишаване силата на коремните мускули (мускулите на гръбначния стълб) и цялата горна част на тялото и СИНХРОНИЗИРАНЕ с времето. Отново стигам до важността на изометрията. 
  • Както вече писах по-рано, 1/3 от движенията в катеренето са в изометрични позиции. Представете си колко е важно да тренираме статика! 
  • Без да тренираме мускулите стабилизатори, няма как да правим 80% от движенията в катеренето:
пренасяне на тежестта на тялото върху другия крак на плоча 
- изправяне от един крак на плоча > съответно динамично изправяне от един крак
- фазата,  в която едната ръка пуска хватка, докато хване следваща, е изометрична . Това хващане зависи от стабилизаторите на туловището
- компресиране
- високи пети
- флагове
- гастони
- скоков
Всичко това в надвесен терен увеличава ролята на мускулите стабилизатори.

Пример: 
Днес, е една от тренировките си, наблюдавах човек, който катереше на Муун борд. Изключително силен (раменен пояс и захват), който пробва горе -долу централно дълго движение за дясна ръка от удобна тънка щипка в лявата от много ниска стъпка, разположена далеч под щипката - ляво. В такава 4-5 пъти падаше от щипката за дясната, в което се опитваше да скочи.
ПЪРВО: дясната хватка беше малка (удобна) в надвес, не може да се задържи на нея - поради увисване на долната част на гърба и тазабедрената става, което дръпва тялото неминуемо.
ВТОРО: тялото се завърта дори тъй като катерачът прави огромна извивка на гърба и лявото рамо,оттам левият крак се сменя с десния с вкарано коляно и скача "като макарон". Разбира се, не задържа отново хватката. Всичко това се дължи на пълна липса на изометрична, дори обща сила в долната част на 'пресата' и таза.

Положителното: катерачът повишава контактната си сила, опитвайки се да задържи тялото си на малката хватка, преди падането.

Успешния опит: когато не ползва излишното отпуснато усукване на тялото.
В случая, това е неикономично усилие, за разлика от случаи, когато би бил на не много надвесен маршрут за издръжливост и ползва техника.

Така:

L-висове, везни и подобни! 
ПЛАНКОВЕТЕ са есенциална тренировка. 
5 разновидности, задържат се 0.60 -  1.20 мин.и се почива МИНИМУМ 3 минути.

По време на катерене торсът почти не се движи, а крайниците !!!!!!!

Максималната сила в корема повишава равновесието, подобрява здравето като цяло.
Но я тренирайки интелигентно и не легнало, а статично и динамично от вис и опора.
Повече за корем, вижте в статията "Специфични физически упражнения за катерачи"


Повече: свържете се с мен

Няма коментари:

Резултатите от изследването на най-приложимите упражнения за развиване на силови качества за катерачи - очаквайте скоро

Тест "Бързо набиране", взривно набиране Позиция "Блок" - за първи път имаме сведения за ефективността на позицията Може ...