Всичко зависи от това, колко ни е трудно!

понеделник, 13 март 2017 г.

Храненето в спортното катерене (есе)

Храненето не ми е любима тема (не съм специалист), но пък съм пробвала много различни режими. С други думи, това означава, че от много години няма ден, през който да не съм помислила и планирала  храненето си, изчислено спрямо активността  и целта - свалянето на телесна маса (признавам си, че в периодите на издръжливост минали години - 2014 - се стараех да хапвам предимно алкални лакомства). Все пак, както писах преди време, за 5 години свалих 10 -13 килограма, но не е с катерене. Отслабването се постига чрез лишения и тренировки на базова издръжливост (бягане - сутрин на гладно - точно преди изгрев слънце).
И освен това, когато нещо е толкова индивидуално като храненето, е трудно да се даде диагноза, а какво остава и ако е и също толкова популярно. 

Теорията за суперкомпенсацията е нещо доста по-сложно, но не е така видоизменена като храненето.

Основен проблем според опита ми е, че както и да се храни човек в България, рядко храната съдържа това, което е изписано върху етикета.  Изключително важно, особено за човек, който държи на теглото си и се занимава с голямо мускулно напрежение, е да знае произхода на храната.

Тук вмятам, че след завръщането си от Нова Зеландия, ми трябваше много дълго време, за да свикна с нищожните и нехранителни порции в родината. Отне ми години, докато свикна , че една пържола и малко зелева салата не едостатъчна след безумно изтощителен физически (и психически ,разбира се) ден
Проблемът се оказа, не в "порцията", а в съдържанието на храната.

Опитах се да се храня с подобна на новозеландската храна (телешки пържоли, зеленчуци - сурови, леко варени, дори само запарени ),  но не открих начин. След като спортувах повече от 6 часа, нямаше никакъв вариант да възстановявам по този начин и не веднъж се разболявах. Съвсем сериозно, изтощението е лошо нещо, но когато е съпътствано и от недохранване се стига до крайности

За това в България каквото и да се говори за хранене е загуба на време, освен от сертицифиран специалист, разбира се.

  Има и прозиводители, чиито продукти си заслужават, но средностатистическият българин трудно си позволява цените на същите.

Отглеждайте си сами, казват някои! Да, съгласна съм, но внимавайте с какво ги пръскате. В НЗ всичко химическо беше забранено. Нито се предлагаха подобни продукти, нито се внасяха. Дори в самолета не може да внясаш никаква "чуждоземна храна". Имаше райони, където в реките беше забранено да си напълниш шишето с вода - за да не замърсиш реката!!! Никой не тори земята си с химикали, не храни животните си с пръскана трева с химали, не пръска черешите си, за да по-сладки. Използват се добавки, но природни.

Принципите на хранене след тренировъчно натоварване са ясни и навсякъде ги пише. 

Храната трябва да съответства на спортната дейност и да е здравословна.

Катеренето е спорт, който изисква хранителен режим с никакъв или с нисък процент мазнини. Това означава, че колкото по-леки сме, толкова по-лесно ще се катерим. Това е така! За това, не е необходимо да спирате месото, освен ако не водите война заради посягането към живота на тези създания. С други думи - ако сте фанатизиран веган.

Единственото, което е нужно да намалите са въглгехидратите! 
Въглехидратите са необходими до минимума, нужен за дълготрайна енергия в тялото ви. Това са бавните. 

Няма двигателна дейност, която да е изпълнявана над 1 минута и да не изисква въглехидрат като енергиен източник.
Щом се напрягате над 15 минути пък, тогава вече ви е нужен само въглехидрат. Но и вода!
Ако ги предпочитате: Яжте ги само сутрин, поне 2 часа преди тренировка. И съвсем малко до 1 час след натоварване и след протеинче. 
Няма да споменавам, че ако трябва да съм честна хранителните добавки са далеч по-чисти от българската храна.  Цените на хранителните добавки обаче са високи и са много видове - има толкова много видове, че и най-големите експерти в областта биха ни объркали. А те са много! 
Протеинът е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН! Избирайте сами как ще го приемате! Аз много харесвам вкусът му, но съм пила само 2 пъти в живота си (и то чужд) - поради липса на финансова възможност.За сметка на това яйца в моментите , когато тренирам сила, изяждам по 3-4 (да, с жълтъците на 2 от тях).
Гладуване:  Имам огромен опит с глада, с хранителни режими като нисковъглехидратните, нискобелетъчни, Житния режим, режима на Дюкян, разделно хранене и др.
От добавките съм ползвала аминикиселини, пробвала съм бета - аланин, Л-Карнитин, Креатин фосфат, всякакви безсмислени за отслабване, Колаген , Глюкозамин, Рибено масло ... Всички споменати имат различни свойства.
С периодично гладуване се свалят доста килограми, но трябва да се знае какво точно се прави.
Много експерименти си правих с разделния начин на хранене.  Най-смислен резултат се яви именно там. Това обаче ми коства доста четене, тестове преди, по време и след тренировка или катерене, бягане и други. Много е интересно, с удоволствие бих се хранила  по този начин за дълъг период от време, пък дри и без да гоня определена цел.

Въобще когато човек е псотоянен в нещо, дори да е грешно, то винаги довежда до определен резултат и той е траен. Ако е грешен начинът, резултат също ще има - просто ще бъде друг. 

Под разделно хранене се разделя не просто месото от хляба,  а окислителите спрямо алкалите във всякакви форми. Водата се пие 1 час след хранене най-рано и 0.30ч преди това, вечер не се пие чай, а само преварена вода.

Млечните продукти са най-голямата отрова за човешкия организъм. Те оставят шлаки, които когато спрете, ще забележите осезаемо по маршрутите.

Яйцата са най-силната храна на планетата - с ЖЪЛТЪКА (просто има различие по кое време на деня, от поносимостта на организма и от пола).
Имаше период, в който тренирах през ден и изяждах по 5 яйца на ден, средно рохки (2 жълтъка -М, L размер).

Захарта би трябвало да се изключи изцяло (включително фруктозната)!

МЕДЪТ НЕ Е ПРИЯТЕЛ НА КАТЕРАЧА! Той е страшно вкусен, но дори да е естествен, трябва да се приема само след тренировка, само по 1 с. л. само за да забърза възстановяването на енергийните загуби. Медът, кафето, шоколадът и всички подобни (в книжките на Ерик Хьорст това отдавна е описано) са с много висок гликемичен индекс. Това означава бързо акумулиране на страхове, претоварване на нервната система от прекомерно стискане на хватките - ПАДАНЕ поради изпомпване заради грешна закуска или въобще хранене.

Всички окислители на кръвта са вредни за спортисти! 

Алкохолът няма да обсъждам! Той в никакви дози, не е полезен!  Факт е, че след като се запознах с биохимичните процеси в тялото на човек, който спортува, промених зцяло възгледите си от времето на безкрайните пътувания, когато пиех ракия по планините с идеята да се загрея.
Познавате ли химик, който пие? Е, винаги има изключения! 
Всичко е позволено на този свят. Ако обаче строиш една къща от 15 години, давал си много, всекидневно си се трудил и стъпка по стъпка си я построил и си заживял дори в нея. Алкохолът  за спортуващ от биохимическа гледна точка  е все едно да пуснеш запалена клечка на килима си  в нова къща. Обезсмисля всичко правено досега! 
1 чаша много високо качество червено вино е изключение! 
Останалият високо спиртен алкохол дори е ползван за допинг на световни състезания, тъй като успокоява 'сценичната треска' в малки количества.

Въглехидратите са навсякъде около нас и във всичко.

Когато пробвах режим с абсолютно отстраняване на въглехидратите, забелязах, че имам страхотна нужда от тях :-). Поддържах контакт с професионален културист, който ме следеше за известно време, тъй като бях решила да се подложа на това ужасно изтезание.
Е, стана така, че след тренировка за издръжливост, щях да припадна.

Това е абсолютно нормално.
Единственото, което беше очевидно - "орелефих се" за седмица. Като казвам - никакви въглехидрати, значи никакви. Огледайте се и ще разберете.
Всичко от дъвката през кислеото мляко и кожата на пилето е въглехидрат.
Забравих да напиша, че освен въглехидратите, се забраняваха и всички червени зеленчуци и плодове, напр. червените чушки, домати, малини, цвекло  ... всичко с червен цвят. Защото онова нещо, което оцветява зеленчука в червено , съдържат захар и фибри, което не беше целта в тази диета.

Заключение: само зеленчуци, течен белтък, закупен от специално място (от който си готвен хлебче) и месо. Конското месо е нещо изключително полезно - само сухожилия.

МЕСОТО и белтъкът:

Белтъкът е структурна единица на мускула.
Не съм от хората, които не могат да живеят без месо, напротив. Просто съм наясно, че белтъкът е СИЛА. Месата имат различен ранг. Вижте в нета, има списъци навсякъде.
Свинското е най-вкусно, но е най- вредно! Пилешкото е най-ниско калорично, но е пълно с добавки и много лош холестерол. Колкото по-мъчителна е смъртта на животното, толкова по-вредно е месото, поради отделянето на различни хормони по време на действието. Ако искаме да си ги набавим, начинът е друг.
Амарант - протеин или бабини зъби - тестостерон и др., зелен чай - вълшебството на възстановяването, зелено кафе, черно кафе, различни чайове ...Всички отвари имат много интересно въздействие върху мозъка, кръвта и мускулатурата ни. 
Например, кофеинът е нещо, с което се изхранват често алпинистите, но за спортни катерачи не бих го препоръчала, тъй като много рязко повишава инсулиновите ни нива, което е противопоказно за спортове като катеренето. С една дума - кафето, черният чай и други подобни предизвикват паника, съответно - бързо настъпване на локална умора (изпомпване) - съответно - потене = неуспех.

Биохимията и опитът в големия спорт ни казва, че животинският белтък и йогата :-) нямат равностойни заместители.

Рибата е нещо невероятно! Сред рибите обаче е дбре да избягваме мазните - сьомга, сом, скумрия.
От евтините най-чиста е пъстървата - речна - слабичка - подвижна рибка. 
За деликатесните морски видове няма да обсъждам! Всички те са изцяло ПРОТЕИН! Водораслите!!! 

Всичко, което е листно - тъмно зелено, с овална плоска форма и е годно за ядене, е много полезно за катерач!

И да тренира мускулна сила и да не тренира, веганът няма как да възстанови разкъсванията в мускулните влакна. Това не е отношение, а съвет. От месото човек няма задължителна необходимост, но от някакъв животински белтък - има.
Съществуват други важни качества, благодарение на които човек може да се катери, но не на високо ниво. 
За това, мисля, че е добре да  се грижим за мускулатурата и сухожилията си, както кръговратът го е наложил от самосебе си. 

Лошото е , че катеренето е изключително изометричен спорт. За него се изискват огромни запази от гликоген. Натоварването е много продължително в силов режим и  честотата се повишава с напредването на фазите и спортната форма.


Вода + обелен лимон разделя алкали от киселини в стомаха и това ни кара да се чувстваме сити. Това е причината да се рекламират диетите с лимонов сок. Истина е - с лимон се отслабва, защото те кара да гладуваш, поддържайки те свеж! 
Но трябва да се внимава с  предозирането!

Издръжливост натриев бикарбонат + вода, 5 гр. без прекаляване.


При 72 кг катерач
Години: (....)
Катерачен опит: 3 години

Хранене~3000 калории дневно в активен ден 
                  ~ 2200 пасивен ден

Белтъци:  2 гр протеин на кг

Мазнини: 20% от дневния пример макс – задължително се ядат отделно и през светлата част на деня!

Въглехидрати: За 2 часа активно катерене трябват 5-6 гр въглехидрат на кг

Минерали:

Витамин C (2 гр)и E (800)!
Селен (200гр)
Калций


Желязо

Няма коментари:

Резултатите от изследването на най-приложимите упражнения за развиване на силови качества за катерачи - очаквайте скоро

Тест "Бързо набиране", взривно набиране Позиция "Блок" - за първи път имаме сведения за ефективността на позицията Може ...