Всичко зависи от това, колко ни е трудно!

събота, 27 май 2017 г.

Химично равновесие в организма - алкален offtopic /Alkaline - acid balance in our bodies

Това четиво би било интересно за тези от вас, които вярват, че организмът ни е съставен от химични реакции, а те влияят върху това, което искаме от спорта - удовлетворение!

Причината да споделя тази информация е, че вярвам в нейното неотменно значение
Няколко катерача с различна подготовка тествахме алкално - киселинни режими в един и същи период, докато не спирахме да катерим и сравнихме.

Често пъти, когато не се чувстваме добре, независимо дали тренираме или не, това е възможно да се дължи на алкално-киселинния баланс в организма ми. Всичко, което пробвам обаче
се оказва, че изисква доста дисциплина,  Това също. 

Както знаете, в училище не случайно химията е част от учебния план, но кой ли помни нещо от това, а кой ли слуша ....


Е, мога да се похваля, че бях една от слушащите и без да преувеличавам помня няколко неща (;-)), които чрез спорта и катеренето, се развиха.

Истината е, разбира се, че ни най-малко претендирам за знания, само споделям неща, през които съм минала и тествала по един или друг начин чрез катерене последните 10тина години. Другите типове физически натоварвания - бягане, плуване, планина, колоездене за момента няма да ги имам предвид.
  • какво става когато се свържат киселина и основа
  • киселина и киселина или две основи?
Бях писала статия, колко е важно да се храним разделно

И така: Нормалното функциониране на всички химични процеси в органите ни  зависи от запаси в КРЪВТА, които поддържат веществата, необходими за тези процеси, в нормални граници, съотношението между тези елементи, които са различни по състав и структура: захари; различни по вид, структура и предназначение белтъчини; електролити и соли; газови молекули; комплексни съединения и т.н. Веществата пък, които участват и помагат на физиологичените процеси са хормоните, ензимите и йоните. Например, в единичното мускулно съкращение и отпускане участват калциевите йони, които се свързват с различни компоненти, необходими за целия процес на съкращението ( тропонин, саркоплазмен ретикулум). Разбира се, участието на калция не е единствено в мускулното съкращение.
В няколко типа таблички за всеки вкус: 



Натрият и калият, например, били компоненти, от които зависи човешкия живот (да, без процесите, в които участват тези два  елемента, няма как да живеем); магнезият и техните йони са алкалните метали, за които бих искала само да вметна. 

Противоположни по функция и характер са киселините. При разграждането на електролити се отделят водородни йони.
Това, за тези, които вече се досещат, е ПРЯКОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, че сила след бягане няма как да води до положителен ефект в катеренето нито за едното, нито за другото качество. Ако по някакъв начин сме го постигнали, то е било случайно или няма да ни послужи дълго.


И още нещо, много актуално - веганите биха могли да постигат огромни постижения в спорта - единственото, от което зависи е кой е енергийният източник, от който се нуждае спортът, който те практикуват - спорт за издръжливост, за кислородна консумация , силов спорт или комплексен и т.н

Важна черта на киселинността или основността на разтворите в човешкото тяло е pH– то ("potential hydrogen") или потенциален водород. Скалата на pH на водата, например, върви от 1 до 14, като 7 се смята за неутрално ниво, под 7 за киселинно и над 7 за алкално).Това е показател за определяне на концентрацията на водородни катиони в тях.

За да е здрав човешкият организъм човек трябва да се стреми да поддържа алкални нива на ВОДАТА в тялото си, което зависи освен от тази, която пиемаме, а и от храните и другите напитки в ежедневието. Ако нивата на pH станат прекалено киселинни, това в повечето случаи означава болест или при физическо натоварване, това означава бързо настъпване на умора, докато алкалното pH е точно обратното. Разбира се, никой не би могъл да се храни само с алкални храни, но за да поддържа тялото в химично равновесие, алкалите трябва да преобладават, като добрата пропорция обикновено е 70% алкални и 30% киселинни храни и напитки, според повечето изследвания. Водата също задължително трябва да е с алкално pH,  например изворна вода, която има pH над 7 и минерална с над 9 pH.



Напитки:


Вода **
<- високо киселинни - високо основа ->
Вода (Evian)



x


Вода (газирана)

x




Вода (изворна)


x



Девин - изворна pH 7.8



x


Девин - минерална pH 9.4




x

Горна Баня - pH 9.5




x

Банкя - pH 9.1




x

Ком - pH 9.19




x

Савина - pH 7.2/7.6



x


Напитки
<- високо киселинни - високо основа ->
Бира
x





Кафе
x





Заместител на кафе


x



Плодов сок(натурален)


x



Плодов сок(подсладен)
x





Локьор
x





Сода

x




Чай(черен)
x





Чай (билков, зелен)



x


Вино

x






Таблицата изобразява  алкално-киселинния характер на изброените напитки






*Въпреки, че лимонът е много кисел плод (ph 2.3), той  намалява киселинността, когато попадне в стомаха Ябълките имат подобно действие (те са умерено кисели с pH около 6), което им позволява успешно да се използват за намаляване на стомашните киселини, вместо медикаменти със същото предназначение.



Известно е, че редица физиологични процеси в органите и системите на човешкото тяло биха могли да протичат само при конкретни стойности на pH. Понякога, стойностите на pH  в организма ни биха били са животозастрашаващи - 
ниво на pH под 6.8 е фатално.


Стойностите на pH на различните видове хранителни продукти: 






Повишеният прием на зеленчуци и плодове (или бикарбонати/цитрати), освен здравословните предимства, това, което въздейства върху спортния резултат при алкални диети е, че:
  • стимулират производството на растежен хормон (сила)(Специално за веганите!!)
  • увеличават количеството на вътреклетъчния магнезий, който от своя страна активира така необходимия за организма витамин D и подпомага доброто функциониране на някои ензимни системи.
Алкалните разтвори имат изразен бактерициден ефект.
Неприятен ефект биха могли да имат, ако сгрешите дозирането им: например едно време ивестна практика е било да се взима голямо количество сода бикарбонат преди лекоатлетически изяви за увеличаване на общата издръжливост, което е добре познат механизъм за раздразване на стомашната стена...


Здравословното хранене може да се осъществи успешно, ако ежедневно следвате простото правило на дъгата. Представете си цветовете на дъгата, а след това помислете кои плодове и зеленчуци отговорят по цвят на тях:




  • Червено – ябълки, череши, вишни, ягоди, диня, червени картофи, домати, червени боровинки
  • Оранжево – портокали, праскови, сладки картофи, моркови, тиква, мед
  • Жълто – банани, пресен фасул, круши, лимон, картофи
  • Зелено – авокадо, зелен боб, тиквичка, манго, папая, тиквени семки
  • Синьо – боровинки
  • Лилаво – грозде, патладжан, сливи



Към това добавете всички видове билки, също така зърнени храни – пълнозърнести хлябове**, спелта, лимец, ръж, ориз или пълнозърнести каши, както и протеини – пилешко месо, риба, кисело мляко, яйца или леща, сусам, тофу, гъби и т.н. – това е всичко, което ви е необходимо за дневното меню със здравословна и пълноценна храна.

Към това добавете всички видове билки, също така зърнени храни – пълнозърнести хлябове, спелта, лимец, ръж, ориз или пълнозърнести каши, както и протеини – пилешко месо, риба, кисело мляко, яйца или леща, сусам, тофу, гъби и т.н. – това е всичко, което ви е необходимо за дневното меню със здравословна и пълноценна храна.





  • Пълнозърнест хляб
Пълнозърнестият хляб е най-полезен, ако е приготвен правилно. По-рано учените смятали, че млечните продукти са няколко пъти по-полезни от хляба, но според последните изследвания хлябът, направен от брашно от покълнала ръж, пшеница(най-добре лимец) и бобови растения, е най-полезен за организма.



Как влие алкалната среда на спортното постижение?
Когато храната съдържа много месо, млечни продукти, зърнени храни, захар, а е бедна на пресни зеленчуци и плодове се създава прогресивно киселинно насищане, докато увеличеният прием на пресни плодове и зеленчуци увеличава алкалността на кръвта и подобрява издръжливостта.

Претоварването с киселиннообразуващи вещества забавя елиминирането на отпадъчните продукти и така се стига до натрупване на някои силно миришещи газове като сяра, фосфор и хлор, които се свързват с други химикали и образуват киселини. Тези киселини са вредни, защото могат да доведат до различни здравословни проблеми. Свръхкиселинността е известна  с това, че предизвиква редица болести: ревматизъм, артрит, остеопороза, запек, главоболие, камъни в бъбреците и жлъчката, целулит, наднормено тегло и сърдечни заболявания. При висока киселинност клетките губят своята еластичност, което възпрепятства движението на кръвта и увеличава риска от натрупвания на холестерол в артериите.

Алкалообразуващи/преобразуващи храни:

Алкалообразуващи храни
Киселинообразуващи храни
Пресни и сушени плодове 
Месо
Зеленчуци
Риба и морски дарове
Зеленолистни зеленчуци
Яйца
Кълнове и поници
Млечни продукти
Пресни и сушени билки 
Хляб
Накиснати ядки и семена - 
Зърнени закуски
Картофи
Макаронени изделия
Елда, киноа и просо
Ориз и варива
Суров мед
Сладкиши
Морски водорасли
Консервирани храни
Заместители на кафето на зърнена основа
Газирани напитки, кафе, алкохол и цигари




За да се предотврати достигането на свръхкиселинно състояние, тялото включва в действие запасите си от алкалообразуващи микроминерали (в показаните по-горе храни), които участват в прочистването на излишните киселини. Това става възможно само при наличието на достатъчно количество от тези елементи. Един от най-добрите начини за тяхното осигуряване е увеличеният прием на зеленчуци, салати, билки и плодове, които са богати на така нужните ни алкалообразуващи минерали калий, магнезий, натрий и калций.

Ранни признаци на излишни киселини в тялото. Много наподобяват симптомите на претренираността и дълбоката умора:

  • Отпадналост и главоболие сутрин .
  • Затруднено концентриране и запаметяване.
  • Раздразнителност.
  • Прекалено мазна кожа при събуждане, обилно потене при леки натоварвания.
  • Лош дъх и обложен език рано сутрин.
  • Затруднено храносмилане. Събуждане по няколко пъти нощем.
  • Болки в тялото, мускулите,крампи.


По време на натоварване с ниска интензивност, като при спортове за издръжливост или по време на възстановителни периоди, катеренето с откатервания за време имаме нужда от вода и соли, които губим с дишането и потенето.

Тогава се намалява консумацията на тежки месни храни, а се увеличат зеленчуците и плодовете, които съдържат повече вода и действат разхлаждащо. Зимата естествено нуждата от протеини и мазнини е по-голяма, за да си осигурим нужното количество енергия и да се топлим.
И без да съм веганка и суровоядец, за да бъда по-издръжлива при наторавания, които продължават по-дълго от 1 час непрестанно е доказано, че храната е добре да е сурова, варена или приготвена на пара. Освен това съм пробвала известно време да тренирам и катеря, докато се храня много, много полезно така да се каже. Когато човек се храни просто/разделно, неговата храносмилателна система отделя по-малко енергия за храносмилане, както и успява много по-добре и ефикасно да усвои храната. В следствие на това не само сме по-издръжливи. Важно е обаче да се знае, особено за хората предпочитащи вегетарианската храна, че правилната комбинация на храните е от огромно значение за усвояването на жизнено важни незаменими аминокиселини и минерали, като Ca, Fe, Mg, Na, K, P, както и правилната обмяна на веществата: пробиотиците, витамините (групата B1-12, D, C) и добрите моно и поли ненаситени мазнини (омега 3, 6 и 9 мастни к-ни в отношение 1:1:2).

Почти задължително за един самоуважаващ се атлет, приемането на храни със сигурен произход и ясен състав. Никакви пестициди, големи количества нитрати, нитрити, консерванти, оцветители, стабилизатори и т.н. Добре е да се знае, че има и някои сравнително безобидни химически вещества, които се използват при производството и съхранението на храни: медния сулфат (Син камък), който се ползва при пръскането срещу вредители по плодовете и зеленчуците; солта(NaCl) и калиевият сорбат (Е202), които се използват за консерванти и стабилизатори. Сорбатът е безвреден от токсикологична гледна точка  с допустима дневна доза 12.5 mg/kg. Смята се за безопасен и нетоксичен. Въпреки това той би предизвикал генетични мутации, асоцииран с нитрити при отсъствие на натриева сол на витамин С. Натриевият аскорбат се използва като подобрител в хлебопроизводството и като регулатор на киселинността. Това е силен антиоксидант, който предотвратява развалянето и окислението на мазнините и също е сравнително безвреден, но за хора които не страдат от заболявания на бъбреците и пикочните пътища: предизвиква образуването на камъни. Има и други такива сравнително или напълно безвредни вещества, които заедно с по-вредните  присъстват в съвременната хранителна промишленост.


Как да измерим нивото на pH в организма си?


Независимо как се храним, дали сме вегетарианци или не, независимо каква вода пием (различната вода има различно pH /6.00 - 9.00/ , и съответно различно въздействие!) добре е да знаем какво ни е pH. 
To се измерва с pH лентички в урината рано сутрин точно след ставане. Киселините от тялото се изхвърлят чрез урината. Кръвта трябва да бъде слабо алкална 7.35-7.45. Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pHто. 
При проблем, настъпила умора, болест, различни минерали се вземат от много важни органи и се неутрализират киселините и те отново се изхвърлят от тялото.

Така организмът започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни аномалии. Ако pH на урината е между 6.0-6.5 рано сутрин и 6.5-7.0 вечер преди вечеря, нашето тяло се намира в сравнително добро състояние. Ако pH теста на урината ни показва как нашето тяло се освобождава от киселините и как асимилира полезните минерали като калций, магнезий, калий и натрий. Тези минерали играят ролята на буфери, които подържат pH баланса на тялото.

Когато смесваме неправилно храните често достигаме до разрушаване на алкално-киселинното ни равновесие.


Колкото по-високи са нивата на киселиността в кръвта ни, толкова по-бързо се натрупва млечна киселина и толкова по-бавно тя се разгражда = измпомпване, умора = бавно възстановяване - лакатът не може се разпредели и предмишниците ни се втвърдяват на 5 движение, на 3 примка или можем да тренираме през 2 - 3дни, с огромни почивки.

  www.maniacclimbing.com

Alkaline Diet Can Combat The Effects Of Acid Reflux - medicalnewstoday.com
Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH.Remer T, Manz F. SourceResearch Institute of Child Nutrition,
Dortmund, Germany. / pubmed.com
Severe Metabolic Acidemia in Infants - Clinical and Therapeutic Aspects William Feldman, Donald G. H. Stevens, and Pierre H. Beaudry / ncbi.nlm.nih.gov/pmc
daoin.com
bezpeleni.info

Няма коментари:

Резултатите от изследването на най-приложимите упражнения за развиване на силови качества за катерачи - очаквайте скоро

Тест "Бързо набиране", взривно набиране Позиция "Блок" - за първи път имаме сведения за ефективността на позицията Може ...