Всичко зависи от това, колко ни е трудно!

събота, 14 януари 2017 г.

Как да се катери начинаещият / The beginning essencials

Първо ще опиша какво означава начинаещ според повечето източници, според практиката, според моя личен опит.

Под начинаещ повечето автори имат предвид катерачен опит до 1-2 години (тук се има предвид активно катерене поне по 2 пъти в седмицата/ 4 часа катерене -прекарано на стената-без почивните интервали)

Начинаещ: все още не катери спокойно на водене до VI категория (ред пойнт), онсайт 5+
Top-rope: може да достигне докъм 6а, но е спорно, тъй като  установката е подобна на физическата подготвка при катерачите. На установка се тренира за физически качества (напр. обща издръжливост /силова издръжливост)
Боулдър: до 6А
Ако катерите от 2 години, но сте посещавали зала и скали веднъж месечно, е различно. За ниво на  катерач се съди по опита, който има в реални активни часове и движения.
При боулдър катерачите схемата е същата, тя се променя след като са преминали през множество маршрути на въже. Единици са тези, които катерят боулдъри от началото, не са контузвани поне 2 пъти на година, съответно спирали да катерят, и са добри (доказано е по научни данни и не подлежи на коментар). По-късно ще пиша подробно.


Как да катери начинаещ:

Първо начинаещият трябва да премине курс по катерене, на който да се научи как ПРАВИЛНО да борави с екипировката и инвентара. Идеята да се научим да осигуряваме партньора си от приятели в България е много разпространена, но това е на път да се промени. В последните години виждам все повече участници в курсове по катерене.
Дори според мен е немислимо единият да премине курс и да покаже начините на осигуряване, разекипиране и т.н на другарчето, тъй като това е изключително индивидуален спорт. И когато това го правят някои хора е все едно приятелчета да те научат да шофираш. Не че не може...


Начинаещият трябва да КАТЕРИ. Този спорт е свързан с натоварването на толкова малки мускулни групи, че човек може да го практикува всеки ден в началото. Има безброй примери в практиката, сред които съм и аз.
Второ, вседневното, да не кажа, честото катерене не води до такава тежка умора, каквато усеща напредналият катерач, тъй като напрежението не може да бъде достигнато в същата степен.
Все още не знаем до кога, до къде да се напрягаме, кога трябва да спрем.


Начинаещият има нужда от почивка само когато е болен :-)

В зависимост от спортната подготовка катерачите напредват с различно темпо.
Разбира се, тези, които някога, независимо кога са тренирали някакъв спорт, напредват по-бързо от другите.
Други, които имат балансирано телосложение и са водили активен начин на живот също напредват бързо.
Тези, които нямат никаква спортна база, трябва да комбинират катеренето още в началото с допълнителни физически укрепващи мускулатурата упражнения.

В крайна сметка всички могат да достигнат до ниво 6а и след това идва периодът, в който решават, дали това е техният спорт или не, дали искат да напредват и да са удовлетворени от собствени успехи, било то в спортно, алпийско, зимно и т.н катерене и да се развиват или просто да поддържат актуалното ниво, което от своя страна е здравословно. Да катериш 6а не е малко, ако можеш да разчиташ на себе си, че всяко 6а ще успееш да изкатериш. Това също носи голямо удоволствие вероятно. Това е гаранция, че ако решиш да отидеш със семейство или приятели на катерачна ваканция, ще можеш да катериш нещо.

За да съберете още повече знания и за да ги видите как реално можете да ги ползвате, ето тук: www.maniacclimbing.com

Няма коментари:

Резултатите от изследването на най-приложимите упражнения за развиване на силови качества за катерачи - очаквайте скоро

Тест "Бързо набиране", взривно набиране Позиция "Блок" - за първи път имаме сведения за ефективността на позицията Може ...