Всичко зависи от това, колко ни е трудно!

понеделник, 6 февруари 2017 г.

Температурата

Тренировъчна дейност при висока температура води до рязко намаляване на ефективността, увеличен разход на гликоген, увеличено натрупване на лактат и бързо настъпване на умора. Повишаване на телесната температура води до дехидратация,  намалява работоспособността.

Ниската температура намалява пулсовата честота, консумацията на кислород > намалява работоспособността.
от друга страна, при ниски температури, въздухът е по-сух. Скалата е по-студена (неогрята).

Понижаването на температурата в мускула води до слабо активиране на мускулните влакна и нарушаване на междумускулната и вътрешномускулната координация.



Така че,  когато има триене на нещо в нещо, сцеплението предизвиква топлина. Това означава, че при по-малко топлина, ще е по-силно сцеплението. Когато стискаш много една хватка, това провокира отделяне на много повече топлина и съответно дори изпотяване (влажност), тогава естествено, че сцеплението е по-слабо.


При ниски температури, гумата на еспадрилите, има по-силно сцепление. Но дали е същото с кожата на ръцете? Това май е много важно, а !?


Според изследванията, температурата на околната среда, има отражение върху сцеплението над 7c. Преди това, следенето на условията, някои от професионалистите го смятат за измислица на катерачите.


Има мнения, че на полегата скала, сцеплението е по-добро при топло време. естествено, нали гумата на еспадрилите, от която са изработени еспадрилите има различна плътност. Определен тип плътност потъва в скалната повърност, само когато е размекната от по-топла температура - при стъпване на триене.


Изследвана е връзката между температурата на въздуха, влажостта и сцеплението. Резултатът: няма връзка.


Позитивен ефект при използването на магнезий и влиянието на релефа на скала е изследвано при различни климатични условия. Но връзка с температурата .....няма. (горенаписаното).


Тестовете трудно биха могли да бъдат изолирани на фрагменти, тъй като изследванията се правят на открито, където параметрите се смесват.




Не съществуват данни, че температурата ИМА ЕФЕКТ, а че диапазонът между определи температури (11.9C и 28.0C) и съответна влажност между 28.5 и 75.9 % са важни.



За да съберете още повече знания и за да ги видите как реално можете да ги ползвате, ето тук: www.maniacclimbing.com

Взети мнения от реддит.цом
Статии:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23259237


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19428531

Няма коментари:

Резултатите от изследването на най-приложимите упражнения за развиване на силови качества за катерачи - очаквайте скоро

Тест "Бързо набиране", взривно набиране Позиция "Блок" - за първи път имаме сведения за ефективността на позицията Може ...