Всичко зависи от това, колко ни е трудно!

четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Катерене с максимално усилие във фаза за "експлозивна сила"

Всеки  мускул е съставен от различни  типове влакна. Техният брой е строго индивидуален,  но  най-общо те се делят на бели и червени.

Бързи и бавни мускулни влакна:
Когато натоварваме определен мускул, интересното е, че не всички влакънца се съкращават. Някои се съкращават "грешно", а тези, които пък се съкращават добре, го правят с различна скорост. Това значи, че някой избързват, а други - закъсняват, а трети са на време. Влакънцата, които си почиват, докато други вече са се съкратили отдавна, са това, което притежават, издържливите хора.
Обратно, катерачите и всички спортисти с по-голямо количество бавни мускулни влакна, които биха искали да се напрягат максимално, особено за кратко време, биха страдали по време на такъв тип движения. Те не могат да генерират този тип сила, която им е нужна за това време.
Типичен пример са скоковете, където контактната сила е от есенциално значение.
Ако скачаме за хватка и не сме тренирали бързите си мускулни влакна, няма да успеем да я задържим за краткото време, което ни е дадено.


От друга страна, ако маршрутът / боулдърът ни започва с много тежко движение с издърпване от земята, контактната сила тук, няма да ни свърши работа, тъй като времето на съкращение ще е много по-дълго.

Този факт е мнооооого важен, когато построяваме плана си за тренировка.


случайна снимка от нета, отговаряща на темата ни


Бавните мускулни влакна се съкращават 3 пъти по-бавно от бързите. Те са ни необходими за дълготрайни натоварвания в присъствие на кислород - аеробни например.

Боулдърите, които ни трябват в случая, са с много малко движения, които катерим ЕДВА, но катерим, с едно  много трудно, но все пак възможно движение.

В никакъв случай, не се катерят дълги боулдъри под 80% интензивност. Да припомним, че времето, в което се изразходва КрФ ;-) при тренировки за максимална сила / експлозивна сила е : .......колко беше?;-)
8 секунди :-)

Ако това време се удължи, качеството, което тренирамесе променя, а не експолозивна  сила:-)







 www.maniacclimbing.com.  
Източници:
от клайбингменуал.цом - изключително полезен източник на 
и други

Няма коментари:

Резултатите от изследването на най-приложимите упражнения за развиване на силови качества за катерачи - очаквайте скоро

Тест "Бързо набиране", взривно набиране Позиция "Блок" - за първи път имаме сведения за ефективността на позицията Може ...