Всичко зависи от това, колко ни е трудно!

петък, 17 март 2017 г.

Спортните катерачи и нивото в България и чужбина / Sport climbers and the level of rock climbing in Bulgaria (fun)

Черната скала (6b, снимка: Насо, 2011)
След около 8/9 години катерене без прекъсване (тук сигурно имам предвид периода между 2008 -2017), от които
6 трениране + скално катерене имам следните наблюдения:


Видовете преминаващи катерачи на въже в България и извън нея:














  • смесени (става дума само за спортно катерене в случая! катерят всичко в комбинация; те имат най-голям брой маршрути от различни категории, най-качествени умения)
  • ОНСАЙТ*** катерачи (броят им в световен план доста намалява; преминават всички маршрути до 2 - ри опит; не катерят маршрути, които не преминават бързо; много силно интуитивно усещане за успешност; много силна психика, но объркваща преценка за истинските възможности на целия организъм; те винаги катерят с множество грешки)
  • катерят РЕД ПОЙНТ на максимум до падане всяка седмица (тренират в зала целенасочено и систематично); не могат да катерят лесни маршрути (страдат от мисълта, че не успяват бързо, но това е субективно; такива катерачи често пъти са много добри, катерят много и много трудни неща, напредват бързо; не умеят да почиват; лоши тактици, но се стараят и променят обстоятелствата)
  • разучават с водене движение по движение 2 години 1 маршрут (катерят и други маршрути);
  • разучават с водене движение по движение 2 години 1 маршрут (не катерят други неща; отказват се);
  • разучават с водене движение по движение 2 години 1 маршрут (имам предвид в чужбина в случая - не катерят други неща; не се отказват и тренират много само това; това са катерачи над 8c+; в много страни сме срещали подобни същества и всички те са с подобни програми, което е нормално)
  • разучават на установка седмица  - месец всяко движение на 1 маршрут (не тренират и не катерят на максимума си, но често преминават бързо поради добра компания, подходящи условия, добра "BETA", такива катерачи винаги тренират със "себеподобни", за да минават по-бързо).
  • катерачи, които са изключително мотивирани, но катерят само на водене с разучаване (хм, те са 'пичове', но не напредват) и трудно преминават над 7а+; сменят свръзки, компании, хобита и др.
  • талантите (талантите винаги трябва да имат треньор, в противен случай те не тренират; обаятелни са, но не знаят как са достигнали до това ниво, а подвеждат след себе си последователи)
  • състезателите (тук спадат всички катерачи, които преминават на всяка цена)
  • Състезатели -  скалните катерачи има много такива - с тях трудно се общува, освен ако другият не е същия тип; ако е същият, то те са обсебени в разговорите си винаги и рядко обръщат внимание на минувачи; те не могат да катерят 1 маршрут с друг човек; винаги противоречат и знаят повече от другия - ТОВА ЧЕСТО ПЪТИ е вярно, тъй като те полагат изключително много усилия да постигнат каквото и да било; - често състезателен тип скални катерачи се състезават и в зала - това е много добра комбинация, тъй като много добре познават себе си и спорта и преминават много и катерят и тренират доста - в България в момента такива са малко, но ги има).


  • Жените в катеренето 

    Българските катерачки се броим  на пръсти, а какво да говорим за ниво.


    "Цепката" - Алпийска поляна (6a, снимка: Насо, 2011)


    1. По нашите земи, повечето дами започват да се катерят с цел алпинйско катерене. Те често продължават в 'алпийските' среди и по никакъв начин не се докосват до спортните. Смятат спортната среда за "грешна", преминават или не преминават, много мотивирани, смели жени, които рядко напредват, за съжаление. Ако спортуват, то е по абсолютно хаотичен начин, следвайки мечтата си да изкатерят висока и опасна биг уол линия и да направят рекорд. Това не се случва поради много обстоятелства, които биха се случили, ако самите те ги потърсят. Имат допълнително хоби*.
    2.  Дами, които катерят и преминават поради странични причини (приятна компания от протиопложния пол), те рядко полагат усилия, често посещават тренировки и правят впечатление на трениращи, но всъщност не следват система, не разнообразяват фазите и периодите, а просто катерят  често, за да намерят пътя си; 
    3.  Дами, които  често пъти катерят с много добрите си половинки - те никога не напускат тези половинки, те напредват бързо, преминават или не преминават лесно, в зависимост от това в какви взаимоотношения са с половинката си. Половинката преминава до такъв тип жена, защото много му помага ;-). Дамите в такива катерачни свръзки често променят отношението съм катеренето спрямо началното. Превръщат се в "робини на връзката". В България дамите в такива свръзки не прогресират, а само техните половинки. Те престават да тренират и държат на това, че не бива да се тренира. Те са красиви! Когато влязат в залата или на скала, всички разбират! Не знам дали биха водили битка с маршрут, защото винаги са в сянката на елитния си партньор! Те катерят плахо до него! А би било доста мотивиращо!
    4. Състезателки - едни от най-мотивираните катерачки в България са състезателките - за съжаление, те също не тренират, но пък имат изключително силна воля и ако поискат биха повишили нивото си бързо и правилно. 
    5. Състезателки - юноши - скоростно-силови качества не се тренират в една тренировка заедно с тактика и техника при водене!!! Това води до пълна липса на ефект и демотивация, и то неправилно подадена. Защо, какъв е смисълът? Та това е най-опасното качество за един състезател, подадено то страна на треньора! Да демотивираш талантлив състезател не е въобще ЕФЕКТИВЕН метод за изява особено при жена! 
    6. Скални катерачки извън родината и  дамската половина в България е много различна от тази в други държави. Характерна особеност на повечето е, че те не тренират или не знаят как да го правят, което води често до регрес. Обикновено имат и второ хоби (напр. ски)*. Спортът  често пъти е "между другото". 
     Словения, Испания, Франция
    вис. "Алтиус" ,  Вражите дупки (снимка: Крис)
    1. 8b/+  за жена над 24 г. е категория, която отдавна е СРЕДНО НИВО. За мъжете - средната категория **, която катери един "avarage" катерач в Западна Европа също е 8b/+. Никъде не съществува разделение между състезатели и скални катерачи и огромни разлики между половете. При боулдър и катерачи на въже, разбира се, съществува. Това са 2 различни спорта.
    2. Дамите се катерят на максимума си, както и мъжете. Тренират доста повече от мъжете понякога, поради функционалните, психически особености на женския организъм. 
    3. Понякога тренират заедно или не, но се опитват да го правят целенасочено. Те имат едни и същи 'дамски' катерачни казуси. Те не са тези, които имат мъжете. Ако бяха същите - по състезанията щяха да бъдат включени в общо класиране.
    • Възрастта има значение - при жените повече, отколкото при мъжете особено в някои периоди. Те винаги трябва да тренират с подходящи методи , съответни на възрастта и отново да изкатерят високи категории и да имат ниво. Ако желанието им е просто да поддържат ниво, отново важат принципите за методиката.
    • ЕДИН МАРШРУТ НЕ ПРАВИ НИВО! Ако бъде изкатерен един маршрут на едно място, то поне трябва да се пробват поне още 2 в същата категория, за да се прецени нивото. Ако и те са изкатерени - тогава може да се говори за ниво.
    • В дамското катерене в България често срещам принципа, базиран на понятието 'АДАПТАЦИЯ' към маршрут. Адаптацията  е физиологическият процес, който се постига чрез поредица от тренировъчни методи постигнати, в цикли и конкретни фази, по каквито катери целият свят. 
    • Повечето катерачи задължително катерят извън страната, в която тренират (ходят на т.нар. "катерачни трипове", независимо с какви финанси разполагат. Олег (8c+)  и Лена от Украйна, с които се сприятелихме в Испания миналата година, ходят 2 пъти годишно в Испания да се катерят с по 5 Евро на ден за храна (но с наета кола, палатка и 2 седмици катерене) - силно се надявам през лятото да посети България, за да пробва "Напред и нагоре" и други наши мании.

    Маршрутите на спортните обекти в България:

    След това есе, бих искала все пак да поясня, че всичко това е пожелателно и наистина е плод на наблюдения.
    Според мен: 
    1. Нивото в състезателното катерене зависи от треньорския състав. В скалното катерене - също, но по избор.
    2. Нивото на скалното катерене зависи от МАРШРУТИТЕ, а те от КОВАЧИТЕ. 
    3. България се нуждае от пренаковаване на стари маршрути.
    4. Българското катерене се нуждае от нови маршрути.
    5. Българските категории на маршрутите в повечето случаи не отговарят на световните в никакъв смисъл :-( (Причините са разнообразни).
    6. Българското катерене се нуждае от спортни маршрути, на които няма необходимост от удължаване на примки (пояснявам, че нямам и никога не съм имала нищо против 3 - 4 метрови разстояния над 3та примка), нужда от заобикаляне (поради опасност, а не по избор на катерача), опасност от падане на земята от 3-та примка и ред други технолически детайли.
    7. Когато един маршрут се екипира, то той трябва да бъде изкатерен от повече от 5 катерача с различна подготовка. Най-точна оценка дават хората, чиито максимум (редпойт) е именно тази (спорната) категория.
    8. Времената преди 10 години са минало, дори преди 5. Катеренето и катерачите и в спортното, и в алпийското катерене, са на космическо 'разстояние' оттогава. Вече има много опит, много знание, много практика, 'рекордите' са нещо всекидневно. 

    Ако искаме да бъдем част от света на катеренето, не е добре да имаме маршрути с трудност на 8а, а да са категоризирани като 7b и обратното. 
    Familia Manson  (снимка: Крис или непознатият)  - 
    накован специално за дъждовни дни  в Родеяр - страхотен тренировъчен ~15 - 20 м,  таван
    на скали

    Не съм привърженик на масовостта, а на точността и обективността. Затова мисля, че:

    Колкото по-малко хора изкатерят и категоризират един маршрут, толкова по-грешна е категорията му. Ако тези хора изкатерят същия маршрут по едно и също време и са с една и съща поготовка - категорията ще бъде отново погрешна. Ако тази практика продължи с години, това се превръща в стил.
    Ако човек, който катери 6а, сподели, че някой друг маршрут 6а е много труден за него и не може да го премине от 20 опита, е добре да се заинтересуваме дали го казва, защото е изкатерил други 10-20 6а-та иа същия обект или защото не е в настроение. Ако причината е първата - не е добре да смятаме, че СЕ ОПРАВДАВА, ОГЪВА, МЪРМОРИ и т.н, а че маршрутът просто не е 6а.


    КРАЙ: КАТЕРЕТЕ НА МАКС! ТРЕНИРАЙТЕ ПРАВИЛНО!


    *Разпространено е да се смята, че разнообразието от спортове води до усъвършенстване.
    **Средна = преминаване в рамките на 10-20 опита. 
    ***Пояснявам, че преминаване на маршрут в стил в ОНСАЙТ означава от първи опит без никаква информация. А ОНСАЙТ катерачи, както подзаглавието на сочи не описва катерачи, които минават от 1ви опит , а ВИД катерачи (виж подзаглавиието): това е форма в бг. ез. , която означава:" Категория от хора, обединени от някакви черти, външни или вътрешни белези. Вид, който съдържа определени белези и обединява група". (цит. тълковен речник на бг. език).

    Това не е научна статия.


    За да съберете още повече знания и за да ги видите как реално можете да ги ползвате, ето тук: www.maniacclimbing.com

    Няма коментари:

    Резултатите от изследването на най-приложимите упражнения за развиване на силови качества за катерачи - очаквайте скоро

    Тест "Бързо набиране", взривно набиране Позиция "Блок" - за първи път имаме сведения за ефективността на позицията Може ...